בית המשפט העליון פסק סכום של 18,000 שקל פיצויים לכל אחד מ-88 תובעים בתביעה ייצוגית נגד מרפאת גת־גורן בעניין טיפול בצנתור בערמונית מוגדלת. ההסכם הושג בהסכם פשרה מתוקן בראשית השבוע, בסך כולל של 1.15 מיליון שקל שאושר על ידי השופטים. על החלטת השופטים, יצחק עמית (נשיא העליון), יעל וילנר וגילה כנפי־שטייניץ, דיווחה שיר אנגל בדה מרקר.
עוד בעניין דומה
התביעה הייצוגית הוגשה בשנת 2017 ומתייחסת לטיפול באמצעות צנתור דו־צדדי, בעזרת חומר סקלרוזנטי לחסימת ורידי האשכים המורחבים. לפי הנטען בבקשה לאישור התביעה, צוין כי "טיפול זה הינו נסיוני ובלתי מוכח, שאמור להינתן למטופלים בדרך של ניסוי רפואי ללא תשלום. המידע שנמסר למטופלים חלקי ומטעה, ועל המשיבים להשיב למטופלים את הכספים ששולמו להם וכן לפצותם בשל הפגיעה באוטונומיה שלהם".
הצדדים פנו להליך גישור ובו הגיעו להסדר פשרה. אלא שההסכם התגלגל בחזרה לבית המשפט לאחר ערעור לעליון שהגישה בשנת 2022 היועמ"שית גלי בהרב־מיארה על פסק דינו של בית המשפט המחוזי מרכז לוד.
הערעור התמקד במנגנון הפיצוי, לפיו כל אחד מחברי הקבוצה יידרש לפנות בעצמו לחברה, תוך חתימה על ויתור סודיות רפואית. בהרב־מיארה טענה כי הפטור מהיידוע אינו ראוי והעלתה את החשש מכך שחלק מהמטופלים ירצו לשמור על פרטיותם ולכן לא יקבלו פיצויים.
שיטת גת-גורן לטיפול בערמונית מוגדלת באמצעות צנתור פותחה לפני מספר שנים על ידי צמד רופאים ד"ר יגאל גת, גניקולוג וד"ר מנחם גורן, מומחה ברדיולוגיה אבחנתית. השיטה קיבלה פרסום גדול כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר לעבור טיפול זה בבית החולים מעייני הישועה בשנת 2015.
באותה שנה נמסר ממשרד הבריאות בתגובה להארץ: "שיטת גת גורן מנצלת טכנולוגיה לטיפול בהרחבת ורידים באמצעות צנתור כדי לגרום להקטנת בלוטת הערמונית. השיטה פולשנית פחות מניתוחי בלוטת הערמונית אך יעילותה טרם קיבלה תוקף נרחב בניסויים קליניים נרחבים ולכן היקף השימוש בה מוגבל והיא לא אומצה כשיטה מקובלת להתוויה של הגדלת בלוטת הערמונית. להתוויה של הרחבת הוורידים הפרוצדורה מוכרת ומאושרת. מותר לבצע את הפרוצדורה בהקשר של הגדלת הערמונית באמצעות ניסוי הלסינקי".