מחקרים

MRI אינטרה-פרוסטטי חדשני

חוקרים ביקשו לבחון את הבטיחות והמעשיות של תהודה מגנטית מלעורית של מיקרו-מכשיר מושתל כדי להעריך תגובה תוך-גידולית לחומרים תרופתיים בגברים עם סרטן ערמונית

מכשיר MRI (צילום: אילוסטרציה)

מטרת החוקרים הייתה להעריך את הבטיחות והמעשיות של תהודה מגנטית מלעורית של מיקרו-מכשיר מושתל (implantable microdevice - IMD) כדי לבחון תגובה תוך-גידולית באתר למספר חומרים תרופתיים בגברים עם סרטן ערמונית מקומי בסיכון בינוני וגבוה.

במחקר הוכללו IMDs ביוקומפטביליים בגודל 750 מיקרומטר בקוטר ו-5 מ"מ באורך שהוכנו עם 20 מאגרים המכילים שילובי תרופות ותרופות מועמדות כולל מעכבי אנדרוגנים מהדור השני, מעכבי PARP, מעכבי PD-1 וכימותרפיה קונבנציונלית. נרשמו גברים עם סרטן ערמונית מקומי בסיכון בינוני או גבוה ונגעים נראים לעין ב-MRI. עד 4 IMDs הונחו בגישה טרנספרינאלית לגידולים שנראו ב-MRI יומיים לפני כריתת ערמונית רדיקלית מתוכננת. לאחר כריתה רדיקלית של הערמונית, ה-IMDs וסגמנט קטן של רקמת הגידול הסובבת הוסרו, נחתכו, נצבעו ונותחו לתגובת הרקמה לתרופה על ידי מגוון סמנים פרמקודינמיים.

למחקר נרשמו 14 חולים: 7 (50%) עם סיכון בינוני ו-7 (50%) עם סרטן ערמונית מקומי בסיכון גבוה. בסך הכל הושתלו 53 IMDs (ממוצע של 3.8 למטופל), ו-49 IMDs (92%) אוחזרו בהצלחה. כל הגברים עברו כריתת ערמונית רדיקלית בסיוע רובוטי ודיסקציה דו-צדדית של בלוטות הלימפה באגן יומיים לאחר הנחת IMD. לא היו תופעות לוואי חמורות. בדיקה פתולוגית של הרקמות הסמוכות ל-IMD הדגימה תגובה תרופתית דיפרנציאלית בתוך מטופלים ובין מטופלים. המגבלות כללו גודל מדגם קטן.

החוקרים הסיקו כי ניתן למקם בבטחה IMD רב-תרופתי באופן מלעורי לתוך נגעים הנראים לעין ב-MRI לפני כריתה רדיקלית של הערמונית, מה שמאפשר הערכה של תגובה מקומית ספציפית של הגידול למספר חומרים בו-זמנית בתוך הסביבה הסטרומלית הרגילה של הגידול כדי להנחות טיפול סיסטמי ממוקד.

מקור:

Stone BV, Dominas CA, Bhagavatula SK, Ahn SW, Tatarova Z, Jakubik J, et al. Novel Intraprostatic Magnetic Resonance–Guided Implantation of Multidrug-Eluting Microdevice for Testing of Systemic Therapy Agents In Situ: Proof of Concept in Intermediate-Risk and High-Risk Prostate Cancer. Journal of Urology [Internet]. 2025 Feb 1 [cited 2025 Feb 17];213(2):173–82. Available from: https://doi.org/10.1097/JU.0000000000004269

נושאים קשורים:  מחקרים,  סרטן ערמונית,  MRI,  כריתת ערמונית,  מיקרו מכשיר מושתל
תגובות