מטרת המחקר הייתה לבחון את הסיכון לפתח דלקת בדרכי השתן (Urinary Tract Infection - UTI) בתינוקות עם הידרונפרוזיס מבודד (Isolated Hydronephrosis - IH).
עוד בעניין דומה
במחקר רטרוספקטיבי מבוסס אוכלוסין זה נכללו כלל התינוקות המבוטחים אצל קופת חולים כללית אשר היו במעקב מגיל לידה ועד גיל שנתיים, מתוך שלושה אזורים במרכז מדינת ישראל. הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות על בסיס אבחנות מהרשומה הרפואית האלקטרונית עד גיל שישה חודשים: (1) קבוצת מקרי ביקורת ללא הפרעה אורולוגית, (2) IH,י(3) אבחנה אורולוגית מורכבת (Complicated Urological Diagnosis - CUD) אשר כללה אבחנות אורולוגיות או נפרולוגיות עם או ללא הידרונפרוזיס. התוצא העיקרי שנבדק כלל אבחנות של UTI במהלך השנתיים הראשונות לחיים.
במחקר נכללו 340,619 תינוקות (52% בנים); 333,920 בקבוצת מקרי הביקורת, 4,369 עם IH ו-2,331 עם CUD. תוצאות המחקר הדגימו כי IH נמצא קשור לעליה בסיכון ל-UTI בהשוואה לקבוצת מקרי הביקורת (17% לעומת 4%; p<0.001). הסיכון ל-UTI עבור תינוקות בנים עם IH היה גבוה יותר משל תינוקות בנות בקבוצת מקרי הביקורת (12.6% לעומת 6.5%; p<0.001). בניתוח רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית, IH (יחס סיכויים של 7.04, רווח בר-סמך של 95%, 6.46-7.66) ו-CUD (יחס סיכויים 14.9; רווח בר-סמך של 95%, 13.6-16.4) נמצאו קשורים, באופן עצמאי, להתפתחות UTI.
מסקנת החוקרים הייתה כי תינוקות עם IH נמצאים בסיכון מוגבר לסבול מ-UTI במהלך השנתיים הראשונות בחיים. ממצאים אלו תומכים בהמלצה לשמור על חשד קליני גבוה עבור UTI באוכלוסייה זו.
מקור: