סמנים ביולוגיים לסרטן הערמונית, כגון multiparametric MRI (mpMRI) וגנומיקה מבוססת רקמות, משמשים יותר ויותר בתהליך קבלת ההחלטות של הטיפול בחולים אלו. עם זאת, שימוש ללא הבחנה בסמנים ביולוגיים, תוך התעלמות מסיכונים מתחרים לתמותה, עשוי להוביל לטיפול גם בגברים העשויים להפיק תועלת קלינית מועטה.
עוד בעניין דומה
במחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת 'Urologic Oncology: Seminars and Original Investigations', החוקרים העריכו את הקשר בין השימוש בסמנים ביולוגיים בפרקטיקה האורולוגית לבין הטיפול בגברים שאובחנו לאחרונה עם סרטן הערמונית.
לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי מנתוני Medicare, עם מדגם אקראי של 20%, על מנת לאתר גברים שאובחנו זמן קצר קודם לכן עם סרטן הערמונית. תקופת הנתונים הייתה בין השנים 2015 ועד ל- 2019. השימוש בסמנים ביולוגיים אופיין על סמך הנטייה בפרקטיקה האורולוגית להשתמש בכל אחד מהסמנים הביולוגיים לאחר האבחנה (לעולם לא, מתחת לחציון, מעל לחציון). החוקרים חישבו עבור כל הגברים את הסיכון לתמותה שאינה על רקע סרטן בתוך 10 שנים ממועד האבחנה. בנוסף, החוקרים השתמשו בכלים רב-שכבתיים על מנת להעריך את הקשר בין השימוש בסמנים ביולוגיים בפרקטיקה לבין הטיפול לפי הסיכון לתמותה שאינה על רקע סרטן.
מתוצאות החוקרים עולה כי בתקופה שבין 2015 ל-2019, ב- 1,764 (65%) ממרפאות האורולוגיה נעשה שימוש ב-mpMRI, וב-897 (33%) מהמרפאות נעשה שימוש בבדיקות גנומיות לסרטן הערמונית. בהשוואה לאלו שלא השתמשו בכל סמן ביולוגי, אלו אשר השתמשו ב-mpMRI מעל החציון (56% לעומת 47%, P=0.003) ובגנומיקה מבוססת רקמות מתחת לחציון (56% לעומת 50%, P=0.03) הראו סבירות גבוהה יותר לטיפול בגברים עם יותר מ-75% סיכון לתמותה שאינה מסרטן. בנוסף, בהשוואה למרפאות אורולוגיה שמעולם לא השתמשו באף סמן ביולוגי, השימוש ב-mpMRI (72% לעומת 69%, P=0.07) או בגנומיקה מבוססת רקמות (71% לעומת 70%, P=0.65) לא השפיע על הטיפול בקרב הקבוצה הבריאה ביותר (כלומר חולים עם <25% סיכון לתמותה שאינה מסרטן).
לסיכום, בהשוואה למקומות בהם לא נעשה שימוש בסמנים ביולוגיים בקרב גברים שאובחנו זמן קצר קודם לכן עם סרטן הערמונית, במרפאות אורולוגיה בהן השתמשו ב-mpMRI, ובמידה פחותה בגנומיקה מבוססת רקמות, נמצאה נטייה גדולה יותר לטפל בגברים הנמצאים בסיכון גבוה מאוד לתמותה בשל סיכונים מתחרים תוך 10 שנים מעת האבחנה עם סרטן הערמונית.
מקור: