מספר המקרים של מטופלים הסובלים מאבנים בדרכי השתן הוכפל השנה בעקבות גל החום הארוך, על כך מדווחים במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב.
עוד בעניין דומה
פרופ' מריו סופר, מנהל היחידה לאורולוגיה אנדוסקופית ב"איכילוב", מסביר כי העלייה במספר המקרים של אנשים הסובלים מאבנים בכליות השנה נובעת להערכתו "משילוב של גל חום ואי-הקפדה על שתייה מספקת".
מטופל בן 70 שהגיע השבוע (א') למחלקה האורולוגית ב"איכילוב", לאחר שכאב חד פילח את קרביו, מספר: "באותו היום היה חם מאוד וכנראה שלא שתיתי מספיק. רכבתי על הקטנוע בדרך לעבודה ופתאום הרגשתי כאב חד בצד שהלך והתגבר, עד שלא יכולתי לזוז והובהלתי למיון״.
פרופ' סופר מסביר: "ההתייבשות גורמת לריכוז גבוה של השתן, מה שגורם לעלייה בסיכון להיווצרות אבנים בדרכי השתן". בנוסף, לדבריו, חשיפת יתר לשמש עלולה לכשעצמה לגרום לעלייה בייצור ויטמין D וזו בתורה גורמת לעלייה בספיגת הסידן. "כששיש הפרשת יתר של סידן בשתן, זה סיכון נוסף ליצירת אבנים. אחד הפתרונות הוא כמובן לשתות יותר אך גם לצרוך לימונים ותפוזים ולא להיחשף לשמש. עלייה בהימצאות של חומצת לימון מעכבת את התגבשות הסידן בשתן ויכולה למנוע אבנים בכליות".
המטופלים המגיעים למחלקה האורולוגית מאובחנים ומקבלים טיפול. בחלק מן המקרים הם נשלחים הביתה בתקווה שהאבן תיפלט בדרכי השתן ואם זה לא קורה, הם מוזמנים לניתוח להוצאתה.