מנתחים של בית הספר לרפואה of USC Keck Medicine בלוס אנג'לס, ארה"ב, הכריזו על ניסוי קליני ראשון להשתלת שלפוחית השתן לאחר מספר הכנות מחקר מוצלחות. ההצהרה נמסרה במפגש השנתי של האגודה האמריקאית לאורולוגיה, האיגוד המוביל בעולם לאנשי מקצוע באורולוגיה שנערך בלוס אנג'לס בסוף השבוע.
עוד בעניין דומה
זוהי השתלת שלפוחית השתן האנושית הראשונה בעולם והיא תיעשה בניתוח רובוטי. במהלך ההליך תוסר שלפוחית השתן הפגועה של מטופל ותוחלף בשלפוחית בריאה מתורם שנפטר.
"השתלה היא אפשרות טיפול מצילת חיים במצבים המשפיעים על איברים מרכזיים רבים, והשתלת שלפוחית השתן יכולה להיות צעד היסטורי בשיפור החיים", אמר ד"ר אינדרביר גיל, מנכ"ל מייסד של מחלקת USC אורולוגיה, החוקר הראשי של הניסוי הקליני, שמוביל את ההשתלות.
"ייתכן שאנו על סף התקדמות רפואית שיש לה פוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו מטפלים בשלפוחית שתן במצב סופני", הוסיף.
מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם חווים דרגות שונות של מחלות שלפוחית השתן וחוסר תפקוד. חלק מהחולים במצבים אלה עשויים להזדקק לשחזור שלפוחית השתן - הליך כירורגי שבו מסירים את השלפוחית ומייצרים שלפוחית שתן חדשה מהמעי של המטופל עצמו. עם זאת, ההליך טומן בחובו סיכון גבוה לתופעות לוואי מוקדמות ומאוחרות ולא כל מטופל מועמד לניתוח זה.
"הכוונה בניסוי היא לפתח אפשרות טיפול חדשה עבור תת קבוצה של חולים הסובלים ממצב של שלפוחית שתן הפוגע קשות באיכות החיים ובסופו של דבר, אפילו מקצר חיים", אמרה ד"ר נימה נסירי, מנתחת אורולוגית וחוקרת בבית הספר לרפואה Keck Medicine הלוקחת חלק בניסוי הקליני. "עבדנו במרץ כדי להרחיב את הגבולות של מה שנחשב אפשרי עבור חולים שנפגעו קשות, שבשיטות הקיימות היו להם מעט אפשרויות".
השתלות שלפוחית השתן לא נעשו בעבר, בין היתר בגלל מבנה כלי הדם המסובך של אזור האגן והמורכבות הטכנית של ההליך. גיל, נסירי ועמיתיהם השקיעו את השנים האחרונות בפיתוח ותרגול של הליכי מחקר רבים כדי להתכונן להשתלת שלפוחית השתן הראשונה באדם, שתעשה במלואה באמצעות ניתוח רובוטי.
מכון ההשתלות של Keck USC, שלו תכנית השתלות כליה, כבד, לב וריאות, סיפק את המשאבים והכישורים הדרושים כדי להיות חלוץ בהשתלת שלפוחית השתן הראשונה. כחלק משלב המחקר והפיתוח, ד"ר גיל, ד"ר נסירי ועמיתיהם סיימו בהצלחה תרגולים של ניתוחי השתלות רבים, כולל אחזור רובוטי של שלפוחית השתן הראשון אי פעם והשתלות רובוטיות מוצלחות בחמישה תורמים שנפטרו לאחרונה עם תפקוד לב שהסתייע בתמיכת הנשמה.