הסינדרום המטבולי קשור באופן מובהק לשכיחות מוגברת של אבנים בכליות. הקשר בין מאפיינים של הסינדרום המטבולי לבין הפרשה אורינארית של סידן (urinary calcium excretion, UCE) או הפרשה אורינארית של אוקסלט (urinary oxalate excretion, UOE) אצל מטופלים הידועים כמיצרי אבני סידן (calcium stone formers, CSF) אינו ידוע.
עוד בעניין דומה
במחקר חדש שנערך ב-University of Parma באיטליה, ביקשו החוקרים לחקור קשר זה בקבוצה גדולה של CSFים ממוצא אתני Caucasian.
החוקרים בדקו במחקר רטרוספקטיבי את התיקים הרפואיים של CSFים אשר טופלו במרפאה לטיפול באבנים בכליות בין השנים 1984 ו-2015. החוקרים אספו מידע לגבי BMI, מאפיינים של סינדרום מטבולי המוגדרים על פי מוסכמות בינלאומיות, היסטוריה משפחתית של אבנים בדרכי השתן, טיפול נגד לחץ דם גבוה, רמות סידן בדם, תפקוד כלייתי ופרופיל אורינארי של 24 שעות לבדיקת רמת הסיכון לפתח אבנים.
במחקר נכללו 3,003 CSFים, גיל ממוצע 44 שנים, סטיית תקן 14. השכיחות של יתר לחץ דם, סוכרת, משקל עודף BMI מעל 25 ק"ג/מ"ר ודיסליפידמיה עמדו על 17%, 2%, 42% ו-38%, בהתאמה. ערכים חציוניים של UCE ו-UOE עמדו על 211 מ"ג/24 שעות (טווח בין-רבעוני 143-296) ו-28 מ"ג/24 שעות (טווח בין-רבעוני 22-34), בהתאמה. במודל רב-משתני שכלל גיל, מין, תאריך ביצוע הבדיקה, טיפול תרופתי, היסטוריה משפחתית, תפקוד כלייתי, רמת סידן בדם וגורמים אורינאריים כ-covariates, נמצא שיתר לחץ דם הינו גורם מכריע חיובי ל-UCEי(β ± SE של 0.23 ± 0.07 ; p=0.003), אבל משקל עודף, דיסליפידמיה וסוכרת לא נמצאו כגורמים מכריעים. לא נמצא מאפיין ספציפי של הסינדרום המטבולי אשר קשור באופן מובהק ל-UOE במודלים רב-משתניים.
לאור הממצאים החוקרים מסכמים שבקבוצה גדולה של מטופלים הידועים כמיצרי אבני סידן ממוצא Caucasian, יתר לחץ גם היה המאפיין היחיד של הסינדרום המטבולי אשר נמצא קשור ל-UCE. לא נמצא מאפיין ספציפי של הסינדרום המטבולי הקשור להפרשת אוקסלט בשתן.
מקור: